Etkili İletişim ve Sunum
Bu eğitimin temel amacı, katılımcıların sunum becerilerini iletişim temelli olarak geliştirmektir. Bunun için öncelikli olarak her bir eğitim katılımcısının öz farkındalığını artırması ve devamında yaşam senaryosunu sorgulayarak sunum korkusunu aşmasını amaçlıyoruz.
Sunum korkusunun nedenleri tanıtıldıktan sonra katılımcıların, kendilerine en uygun sunum tarzını geliştirmeleri için çeşitli sunum formları tanıtılacak ve dahası her bir sunum formunda kullanılabilecek araçlar detaylı şekilde ele alınacaktır.
Eğitimin Akışı:
Eğitim boyunca, katılımcılarla paylaşılan farklı senaryolar üzerinden sunum hazırlama, sunumu etkili bir şekilde aktarma ve temel sunum kuralları gibi konular işlenecektir. Ayrıca, bir konuşmacı olarak kişisel deneyimlerin nasıl aktarılacağı da derinlemesine bu eğitimde derinlemesine incelenecektir. Bu geniş perspektifli eğitimde, katılımcılar sunumlarını farklı koşullara uygun olarak nasıl çeşitlendireceklerini öğrenerek, iletişim yetkinliklerini en üst düzeye çıkarabilecekler.
Uygulama ve Etkileşim:
Bu eğitim süresince katılımcılar, kendi deneyimlerinden yola çıkarak kişisel sunum tarzlarını oluşturma fırsatı bulacaklar. Rol yapma, grup çalışmaları ve bireysel uygulamalarla pratik sunumlar yaparak öğrendiklerini hayata geçireceklerdir.
Eğitimin Amacı:
Aşamalar
-
Bu eğitim dahilinde katılımcıların mevcut sunum becerilerini değerlendirmeye yönelik öz farkındalık çalışmalarıyla topluluk önünde konuşma korkusunun kökenlerini anlamak için derinlemesine bir inceleme yapılacaktır.
Böylece katılımcılarımız bilinçaltına dair korkular, sosyal kaygılar ve performans baskısı gibi faktörlerin sunum korkusuna nasıl etki ettiğini keşfedecek ve bu korkuları yenmenin yollarını öğrenecekler.
-
Eğitimde, katılımcılara farklı sunum modellerinin (bilgilendirici, eğitici, ikna edici ve ilham verici) avantajlarını tanıtarak, kendi sunum tarzlarını keşfetme ve geliştirme fırsatı sunulacaktır. Bu süreçte, katılımcılar retorik sanatın temelleri olan Ethos,Pathos ve Logos gibi unsurları öğrenecek ve bu unsurları kendi sunumlarında nasıl etkili bir şekilde kullanabileceklerini keşfedecekler.
-
Eğitimde, katılımcılar farklı amaçlara hizmet eden senaryolara uygun olarak sunum hazırlayacak; etkili şekilde sunum yapma becerilerini (beden dili, ses tonu, tempo ve izleyiciyle etkileşim gibi) geliştirme fırsatı bulacaklardır. Ayrıca, temel sunum kuralları ile sunum yapısının nasıl oluşturulacağı, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin dengelenmesi gibi konulara da değinilecek ve sunuma hazırlık için zaman planı oluşturmaları sağlanacaktır.
-
Bu bölümde eğitim katılımcıları, kişisel deneyimlerinden yola çıkarak etkileyici anlatım teknikleri geliştirirken, kişisel hikayelerin gücünü keşfedecekler.
Bu bağlamda, hikâye anlatımıyla dinleyicilerle bağ kurma ve onların dikkatini çekerek ilgiyi canlı tutma yolları da derinlemesine ele alınacaktır.
-
Katılımcılar, farklı koşullara uygun sunum tekniklerini öğrenerek küçük gruplardan büyük kitlelere, çevrim içi ve yüz yüze ortamlara kadar sunumlarını nasıl uyarlayacaklarını keşfedecekler.
Ayrıca, hedef kitleye göre sunum stilini değiştirme ve özelleştirmenin yanı sıra farklı koşullara uygun olarak etkili retorik uygulamalarını da bu eğitimde deneyimleyeme fırsatı bulabilecekler.
-
Eğitimin sonunda katılımcılar, kendi uzmanlıklarıyla ilgili sunumlarını gerçekleştirerek hem eğitmenlerden hem de eğitime katılan diğer katılımcılardan geri bildirim alma fırsatı bulacaklar. Bu değerlendirme süreci, kişisel gelişim planlarının oluşmasına imkân tanıyarak bu çerçevede sunum becerilerinin güçlenmesini de sağlayacaktır.